Proponuję Wam „Świąteczny makowiec z bezą i maślaną kruszonką”.
Składniki:
Ciasto kruche:
300 g mąki pszennej tortowej
200 g masła
50 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 żółtka jajek (rozmiaru L)
Piana z białek:
5 białek
180 g cukru kryształu
1 opakowanie budyniu waniliowego
Maślana kruszonka:
100 g masła
60 g cukru pudru
1 żółtko jajka (rozmiaru L)
100 g mąki pszennej tortowej
Masa makowa – gotowa
Wykonanie:
Ciasto kruche:
Mieszamy w misce lub na stolnicy wszystkie sypkie składniki, dodajemy schłodzone, pokrojone w piórka masło (możemy zetrzeć na tarce) oraz żółtka. Wszystko zagniatamy, ciasta nie wyrabiamy zbyt długo. Zagniecione ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. (w tym czasie możemy zrobić kruszonkę). Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i rozkładamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem, pieczemy w temp. 190 – 200*C przez ok. 15 min. Ciasto powinno być bardzo lekko zarumienione.
Piana z białek:
Białka ubijamy stopniowo dodając cukier na najwyższych obrotach miksera. Do bardzo dobrze ubitej piany dosypujemy budyń i dokładnie mieszamy.
Maślana kruszonka:
Masło lekko zagniatamy z cukrem pudrem, żółtkiem i mąką. Wyrabiamy kruszonkę.
Na podpieczonym spodzie rozkładamy masę makową. Na masę wykładamy pianę i posypujemy kruszonką. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika (190 – 200*C) na 40 – 45 min. Smacznego 🙂
Autor: Luiza Supernak