dniach 14 i 21 marca 2015 r. w Gminnym Centrum Kultury i Bibliotek filii w Stolcu odbyły się warsztaty aktywizacyjne dla dorosłych, których program obejmował techniki rzeźbienia w owocach i warzywach stosowane w zdobieniu żywności i dekoracji stołu.
Celem warsztatów było zapoznanie uczestników z historią sztuki carvingu, rodzajem używanych narzędzi, sposobami zabezpieczenia i pielęgnacji wyrzeźbionych prac.
Jak się okazało wykonywanie owocowych i warzywnych rzeźb nie jest szczególnie skomplikowane i nie wymaga nadzwyczajnych zdolności manualnych. Wyrzeźbione owoce i warzywa zaskakiwały kształtem, precyzją wykonania, przyciągały wzrok. Uczestnicy wykonali między innymi kwiaty oraz elementy roślinne z papryki, marchwi, selera naciowego, cukinii, rzodkiewki. Uwieńczeniem zdobytych umiejętności było wykonywanie motywów tajskich w melonie. Powstały piękne kompozycje. Zajęcia były znakomitym sposobem na integrację oraz relaks uczestników.
Zaproponowaliśmy paniom, które mają małe dzieci aby przyszły ze swoimi pociechami. Młodzież przygotowała zabawki oraz materiały do kolorowania w „Kąciku Malucha” i zaopiekowała się dziećmi. Spotkania okazały się bardzo udane, wspólnie spędziliśmy czas – dzieci, młodzież, dorośli oraz najstarsze pokolenie. Warsztaty bardzo spodobały się także młodzieży. Będziemy kontynuować spotkania carvingowe z dziećmi i młodzieżą pod opieką dorosłych uczestników warsztatów.
Środki na przeprowadzenie warsztatów pozyskano z projektu LGD Dobre Gminy, aktywizacja obszarów wiejskich.