W piątek, 25.10.2019 r, w filii Gminnego Centrum Kultury i Bibliotek w Rzędzinach odbyły się warsztaty kiszenia kapusty. W czasie zajęć uczestnicy zapoznali się z walorami smakowymi i zdrowotnymi tego popularnego polskiego przysmaku. Dzieci dowiedziały się, że kiszona kapusta, oprócz walorów smakowych, jest cennym źródłem wielu witamin. Uczestnicy warsztatów poznali również cały proces kiszenia kapusty, potrzebne w nim produkty oraz urządzenia do kiszenia, wykorzystywane dawniej i dziś. Po tych opowieściach dzieci ochoczo zabrały się do pracy.
Na początku dorośli pokroili kapustę na mniejsze kawałki, dzieci dla bezpieczeństwa tylko przyglądały się szatkowaniu kapusty a zamiast tego pomagały przy tarciu marchwi oraz wrzucaniu kapusty do dużej miski. Pomagały również odpowiednio przyprawić kapustę a potem mieszać ją, wkładać do słoików i ugniatać tłuczkiem, by puściła sok. Uczestnicy zabrali swoje słoiczki z zawartością by cierpliwie czekać w domu, aż kapusta ukiśnie i będzie z niej smaczna surówka. Po zajęciach kiszenia kapusty przyszedł czas na zabawę w plenerze .
Pod drzewami leży dużo kolorowych liści więc dzieci świetnie się bawiły. Biegały po nich, turlały się, skakały, robiły górki, i podrzucały stosy liści do góry. Była to bardzo wesoła zabawa.
Organizatorem imprezy była filia GCKiB w Rzędzinach.
Autor: Zofia Kątnik