Sałatka jarzynowa to tradycyjne danie, które łączy pokolenia.
Na tradycyjną sałatkę jarzynową składa się zaledwie kilka produktów, bardzo uniwersalne i lubiane przez wszystkich ziemniaki, marchew, seler, pietruszka, ogórek kiszony, groszek konserwowy, kukurydza, jabłko, jajko, cebula, ewentualnie por. Cebulę warto sparzyć po posiekaniu, dzięki czemu stanie się delikatniejsza w smaku. Moja sałatka jest prosta w przygotowaniu i bazuje na niewielu składnikach, które idealnie do siebie pasują. Warzywa myję i wstawiam do garnka aby się ugotowały. Po wystudzeniu obieram i kroję w drobną kostkę wszystkie potrzebne produkty. Doprawiam do smaku: sól, pieprz, odrobina musztardy, majonez wszystko razem mieszam i gotowe. Nie ma jednego, najlepszego przepisu na sałatkę jarzynową, bo ile domów, tyle ulubionych wersji sałatki warzywnej. Jedni wolą tradycyjnie z samymi warzywami, inni z różnymi dodatkami. I choć sałatka jarzynowa jest dość pracochłonna, to często pojawia się w moim domu. Robię ją tak jak kiedyś robiła moja mama.
Autor: Zofia Kątnik