Pyszne chrupiące gofry.
Gofry to potrawa, którą jadamy najczęściej latem i kojarzy się nam z wakacjami nad morzem. Ten przysmak możemy również zrobić sami w domu. Kluczowe znaczenie mają składniki. Spośród kilku przepisów z których robiłam gofry uważam, że ten jest najlepszy.
Składniki: 3 szklanki mąki, 4 jajka, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 szklanki cukru, 1 i 3/4 szklanki wody gazowanej, 1/2 szklanki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Wykonanie: Oddzielamy żółtka od białka i ubijamy je na sztywno z odrobiną soli. Żółtka ubijamy z cukrem w innym naczyniu następnie dodajemy wodę, olej i miksujemy. Dodajemy wcześniej zmieszane ze sobą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy. Ubite białka dodajemy do zmiksowanej masy delikatnie mieszając łyżką. Pieczemy 7 – 8 minut bez otwierania gofrownicy.
Autor: Zofia Kątnik