W dniu 6 października 2020 r. w klubie w Dobrej odbyły się warsztaty kulinarne z udziałem Dobrawianek. Podczas zajęć kulinarnych zrobiono zapiekankę porowo-serową na cieście francuskim.
Zapraszamy do samodzielnego przygotowania zapiekanki, podajemy przepis:
Składniki:
– 3 paczki ciasta francuskiego
– 3 szt pora
– 1kg sera białego
– 4 jajka
– 150ml śmietany 30 %,
– olej
– sól.
Wykonanie:
Por gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, po wystygnięciu odsączamy z wody, następnie do pora dodajemy ser rozdrabniając w ręku, dodajemy 4 jajka, śmietanę, sól i wszystko mieszamy. Dzielimy na 2 części: pierwszą warstwę rozkładamy na ciasto francuskie kropiąc to małą ilością oleju, następnie znowu ciasto, farsz i ciasto na wierzch. Nagrzać piekarnik i wstawić na 40 min w temp 180 stopni. Smacznego.