Szukaj

Włoska kuchnia Francesco Di Pace w Bezrzeczu

Klub Bezrzecze

Instruktor:

Patrycja Jurzysta-Żal

Adres:

ul. Koralowa 61c,
Bezrzecze

Godziny otwarcia:

wtorek-sobota: 14:00-22:00

Telefon:

91 424 19 68

E-mail:

pjurzysta-zal@gckib.pl

Biblioteka nieczynna w dniach:

Aż się chce zaśpiewać ” Ciao ciao ciao siciliano…”, z radości, bo oto miałyśmy okazję poznać niecodzienny smak ravioli faszerowanych dynią i ciasteczkami amaretti, w maśle przeciągniętym szałwią.

A wszystko to pokazał nam i wprowadził w tajniki przygotowywania, krok po kroku- Francesco Di Pace, pochodzący z Syrakuz miłośnik prawdziwego włoskiego jedzenia. Wszak wiadomo, że we Włoszech najlepiej w kuchni radzą sobie mężczyźni.

Mówię Wam! To było niebo dla podniebienia! Co prawda zdjęcia nie oddadzą tego boskiego smaku, ale chociaż przybliżą troszkę , co takiego zgotowaliśmy wczoraj w klubie w Bezrzeczu.

Przepis na ravioli według Francesco-porcja na 6 osób, poniżej:

Farsz:

360 g oczyszczonej dyni, 50 g parmezanu, 100 g zblendowanych drobno ciasteczek amaretti, 25 g musu jabłkowego słodkiego, sól, pieprz, gałka muszkatołowa-do smaku.

Dynię pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 bez termoobiegu przez 30 minut, jeszcze gorącą wymieszać z pozostałymi składnikami, jeśli farsz nadal będzie płynnym- dodać więcej amaretti, do uzyskania konsystencji marmolady.

Ciasto:

500 g mąki krupczatki, 5 jaj rozmiar M, sól do smaku.

A teraz masło ( mniiiaaammm):

około pół kostki masła rozpuścić na patelni, dodać całe liście szałwi ( nie żałować 😉 ) i poddusić.

Ravioli po ugotowaniu ( we wrzącej wodzie, bez dodatku soli i oleju!) przerzucamy na patelnię z masłem szałwiowym, dolewamy do tego wodę po gotujących pierożkach -około 2 kubki ( w połączeniu z masłem powstanie przepyszny, gęsty sos). Niestety nie umiem tak fachowo podrzucać patelnią ,jak to robił Franco- więc muszę jedynie opisać ,że przez to patelniane „saltare” wszystko razem pięknie się połączyło.

Ravioli po wyłożeniu posypujemy startym parmezanem.

A teraz zapraszam Was do włoskiej kuchni, od kuchni…

Patrycja Jurzysta-Żal

Klub Bezrzecze

Instruktor:

Patrycja Jurzysta-Żal

Adres:

ul. Koralowa 61c,
Bezrzecze

Godziny otwarcia:

wtorek-sobota: 14:00-22:00

Telefon:

91 424 19 68

E-mail:

pjurzysta-zal@gckib.pl

Biblioteka nieczynna w dniach:

Aktualności z Bezrzecza

Bezrzecze

plakat promujący dni bezrzecza

Dni Bezrzecza

Gminne Centrum Kultury i Bibliotek w Dobrej zaprasza na Dni Bezrzecza, które odbędą się w dniach 14 i 15 lipca w Bezrzeczu. Proszę się zapoznać

Bezrzecze

logo gckib

Spotkania seniorów w Bezrzeczu

Za nami kolejny blok spotkań dla seniorów w klubie w Bezrzeczu. Tym razem oprócz „Treningu pamięci”, który staje się coraz bardziej popularny wśród okolicznych mieszkańców,

Bezrzecze

logo fascinated

Warsztaty Modelarskie – FASCYNACI 2022/23

KONIEC ROZGRZEWKI! PRZYGOTOWUJEMY SIĘ DO OSIĄGANIA LEPSZYCH WYNIKÓW, BĘDZIEMY ROZWIJAĆ WASZE UMIEJĘTNOŚCI I POSZUKIWAĆ WŚRÓD WAS NOWYCH TALENTÓW. POD OKIEM DOŚWIADCZONEGO HOBBYSTY, PASJONATA, FASCYNATA I

Bezrzecze

logo gckib

Niekwestionowana królowa jesiennych potraw, stroików, dekoracji, ogrodów.

Jej wysokość dynia…. Ale czy dynia musi mieć koniecznie barwy jesieni? Czy może być na przykład granatowa? Może, może. Nasze bezrzeczańskie dynie przybrały nieoczekiwane kolory,

Nasze kluby i biblioteki

Skip to content