Szukaj

Włoska kuchnia Francesco Di Pace w Bezrzeczu

Klub Bezrzecze

Instruktor:

Patrycja Jurzysta-Żal

Adres:

ul. Koralowa 61c,
Bezrzecze

Godziny otwarcia:

wtorek-sobota: 14:00-22:00

Telefon:

91 424 19 68

E-mail:

pjurzysta-zal@gckib.pl

Biblioteka nieczynna w dniach:

Aż się chce zaśpiewać ” Ciao ciao ciao siciliano…”, z radości, bo oto miałyśmy okazję poznać niecodzienny smak ravioli faszerowanych dynią i ciasteczkami amaretti, w maśle przeciągniętym szałwią.

A wszystko to pokazał nam i wprowadził w tajniki przygotowywania, krok po kroku- Francesco Di Pace, pochodzący z Syrakuz miłośnik prawdziwego włoskiego jedzenia. Wszak wiadomo, że we Włoszech najlepiej w kuchni radzą sobie mężczyźni.

Mówię Wam! To było niebo dla podniebienia! Co prawda zdjęcia nie oddadzą tego boskiego smaku, ale chociaż przybliżą troszkę , co takiego zgotowaliśmy wczoraj w klubie w Bezrzeczu.

Przepis na ravioli według Francesco-porcja na 6 osób, poniżej:

Farsz:

360 g oczyszczonej dyni, 50 g parmezanu, 100 g zblendowanych drobno ciasteczek amaretti, 25 g musu jabłkowego słodkiego, sól, pieprz, gałka muszkatołowa-do smaku.

Dynię pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 bez termoobiegu przez 30 minut, jeszcze gorącą wymieszać z pozostałymi składnikami, jeśli farsz nadal będzie płynnym- dodać więcej amaretti, do uzyskania konsystencji marmolady.

Ciasto:

500 g mąki krupczatki, 5 jaj rozmiar M, sól do smaku.

A teraz masło ( mniiiaaammm):

około pół kostki masła rozpuścić na patelni, dodać całe liście szałwi ( nie żałować 😉 ) i poddusić.

Ravioli po ugotowaniu ( we wrzącej wodzie, bez dodatku soli i oleju!) przerzucamy na patelnię z masłem szałwiowym, dolewamy do tego wodę po gotujących pierożkach -około 2 kubki ( w połączeniu z masłem powstanie przepyszny, gęsty sos). Niestety nie umiem tak fachowo podrzucać patelnią ,jak to robił Franco- więc muszę jedynie opisać ,że przez to patelniane „saltare” wszystko razem pięknie się połączyło.

Ravioli po wyłożeniu posypujemy startym parmezanem.

A teraz zapraszam Was do włoskiej kuchni, od kuchni…

Patrycja Jurzysta-Żal

Klub Bezrzecze

Instruktor:

Patrycja Jurzysta-Żal

Adres:

ul. Koralowa 61c,
Bezrzecze

Godziny otwarcia:

wtorek-sobota: 14:00-22:00

Telefon:

91 424 19 68

E-mail:

pjurzysta-zal@gckib.pl

Biblioteka nieczynna w dniach:

Aktualności z Bezrzecza

Bezrzecze

Spacer zielarski w Bezrzeczu

Śpieszę z bardzo interesującą propozycją spędzenia czwartkowego popołudnia. Już 6 czerwca wyruszymy w niesamowitą wędrówkę po polach, łąkach, lasach w poszukiwaniu dobrodziejstw natury. Poprowadzi nas

Bezrzecze, Biblioteka Dobra, Biblioteka Dołuje, Biblioteka Mierzyn, Biblioteka Wołczkowo, Dobra, Dołuje, Rzędziny, Skarbimierzyce, Stolec, Wąwelnica, Wołczkowo

Plakat na Dzień Dziecka

Dzień Dziecka w Dobrej

Gminne Centrum Kultury i Bibliotek w Dobrej zaprasza wszystkie dzieci na Dzień Dziecka w dniu 1 czerwca o  godz. 12.00 na terenie rekreacyjno- sportowym w

Bezrzecze

Spacer z rozpoznawaniem drzew i krzewów z Pawłem Madejskim.

Sobotnie południe ( 11.05) spędziliśmy w plenerze. Zgodnie z zapowiedzią Pawła Madejskiego, znanego przewodnika zieleni, mieliśmy okazję podziwiać okoliczne drzewa i krzewy zarówno na posesjach

Bezrzecze

Debata społeczna ” Seniorze nie daj się oszukać!”

W piątek, 10 maja miało miejsce spotkanie seniorów z policjantami Komisariatu Policji w Mierzynie. Celem zarówno spotkania, jak i rozmów dotyczących bezpieczeństwa osób w wieku

Nasze kluby i biblioteki

Skip to content