Drodzy czytelnicy, szybkimi krokami zbliżamy się do Świąt Wielkiej Nocy. Sięgnijcie po klasykę polskiej literatury, czyli powieść „Chłopi” Władysława Stanisława Reymonta. Znajdziecie tam piękny opis tradycji zdobienia jaj. Książka jest dostępna w filii w Dołujach.
„A pod kominem, w samem świetle ognia, siedziały zgodnie Jagna z Jóźką, zajęte pilnie kraszeniem jajek, a każda swoje z osobna chroniła i kryjomo, aby się barzej wysadzić. Jagusia najpierw myła swoje w ciepłej wodzie i wytarte do sucha dopiero znaczyła w różności roztopionym woskiem, a potem wpuszczała we wrzątek, bełkocący we trzech garnuszkach, w których je kolejno zanurzała. Żmudna była robota, bo wosk miejscami nie chciał trzymać, albo jajka w rękach się gnietły lub pękały przy gotowaniu, ale w końcu naczyniły ich przeszło pół kopy i nuż dopiero okazywać sobie i przechwalać się piękniej kraszonemi!
autor: Jolanta Różańska