Kulinarne zaj臋cia w ubieg艂ym tygodniu opanowa艂y fili臋 w Stolcu. Przepe艂nione by艂y r贸偶norodnymi smakami 馃槉 Jako pierwsze powsta艂y go艂膮bki z ziemniakami. W tajniki dawnej kuchni wprowadzi艂a nas Pani Stasia 馃槉 W tygodniu tym r贸wnie偶 obchodzili艣my T艂usty Czwartek. Geneza tego dnia si臋ga poga艅stwa. By艂 to dzie艅, w kt贸rym 艣wi臋towano odej艣cie zimy i nadej艣cie wiosny. Ucztowanie opiera艂o si臋 na jedzeniu t艂ustych potraw, szczeg贸lnie mi臋s oraz piciu wina, a zagryzk臋 stanowi艂y p膮czki przygotowane z ciasta chlebowego i nadziewane s艂onin膮 馃槉 W kalendarzu chrze艣cija艅skim by艂 to ostatni czwartek przed wielkim 40-dniowym postem, podczas kt贸rego mo偶na by艂o spo偶ywa膰 jedynie postne potrawy. Dlatego w tym dniu wybierano t艂uste, bogato przyrz膮dzane smako艂yki. 聽聽聽 W naszej filii 艣wi臋towali艣my dwukrotnie. Pierwszego dnia przygotowali艣my pyszne p膮czusie, w przerwie realizuj膮c si臋 plastycznie. Kolejnego natomiast, sma偶yli艣my kruche faworki 馃槉 By艂o t艂usto i s艂odko 馃槉聽聽
Luiza Supernak




















