Warsztaty kulinarne z udziałem Dobrawianek
Wpisany przez Administrator    poniedziałek, 12 października 2020 00:00   

W dniu 6 października 2020 r. w klubie w Dobrej odbyły się warsztaty kulinarne z udziałem Dobrawianek. Podczas zajęć kulinarnych zrobiono zapiekankę porowo-serową na cieście francuskim.

Zapraszamy do samodzielnego przygotowania zapiekanki, podajemy przepis:

Składniki:

- 3 paczki ciasta francuskiego
- 3 szt pora
- 1kg sera białego
- 4 jajka
- 150ml śmietany 30 %,
- olej
- sól.

Wykonanie:

Por gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, po wystygnięciu odsączamy z wody, następnie do pora dodajemy ser rozdrabniając w ręku, dodajemy 4 jajka, śmietanę, sól i wszystko mieszamy. Dzielimy na 2 części: pierwszą warstwę rozkładamy na ciasto francuskie kropiąc to małą ilością oleju, następnie znowu ciasto, farsz i ciasto na wierzch. Nagrzać piekarnik i wstawić na 40 min w temp 180 stopni. Smacznego.



wprowadził: administrator