Sprawozdanie z warsztatów kulinarnych w Bezrzeczu
Wpisany przez Administrator    środa, 27 lutego 2019 00:00   

Sprawozdanie z warsztatów kulinarnych w Bezrzeczu

22 lutego do filii Gminnego Centrum Kultury i Bibliotek w Bezrzeczu, przybyła spora gromadka dzieci i rodziców. Na warsztatach kulinarnych zużyliśmy kilogramy mąki, jaj i innych dodatków by przygotować ciasto na faworki i drożdżowe racuchy,. Nad wypiekami czuwała radna Halina Sromek oraz panie ze Stowarzyszenia „Nasze Bezrzecze”. Na zajęciach dzieci poznały prosty i szybki przepis na racuchy drożdżowe, które piecze się jak pączki na głębokim tłuszczu. Nauczyły się wałkować cienko ciasto i wywijać faworki. Dzieci z ogromnym zapałem podchodziły do zadań i z niesamowitą ekscytacją czekały na efekty swojej pracy. Bez kruchych zawijasów obficie posypanych cukrem pudrem nie wyobrażamy sobie świętowania Tłustego Czwartku.

Halina Kotwicka

autor: administrator